Hoe kies je een goede portretschilder?

Om antwoord te geven  op de vraag: "Hoe kies je een goede portretschilder?' wil ik je in deze blog helpen met het maken van deze keuze. 

Als je in google het woord portret intypt krijg je een verscheidenheid aan verschillende portretten. Maar wat is nou eigenlijk een portret? Waarom zou je een portretschilderij laten maken?  Welke stijlen portretschilderijen heb je allemaal? 

In deze blog probeer ik jou zo duidelijk mogelijk antwoord te geven op deze vragen. Onderaan de pagina krijg je van mij nog  5 tips als je een portret wilt laten schilderen.

Inktportret geschilderd door Laura Boudesteijn. Je ziet een meisje van 3 jaar  met een glimlach.

Wat is een portret?

Een portret is meer dan een foto alleen. Een portret gaat niet alleen over het repliceren van uiterlijke kernmeken, maar ook de expressie en de persoonlijkheid van de persoon die vastgelegd wordt.  Een goed portretschilderij heeft de kracht om verhalen te vertellen en herinneringen op te roepen, waardoor het een waardevol en betekenisvol kunstwerk wordt.

Waarom laat je een portretschilderij maken? 

Klanten die  bij mij een portret hebben gekocht hebben hiervoor uiteenlopende redenen. Of het nu gaat om het vastleggen van een geliefde, het vieren van een speciale gelegenheid, of gewoon het vereeuwigen van je eigen unieke uitstraling. Ik krijg zelf voornamelijk aanvragen voor kindportretten, familieportretten en bruiloftportretten. 

Onlangs heb ik een portret mogen maken van een doodgeboren kindje. Ik voelde mij vereerd dat ik van grote betekenis kon zijn bij de rouwverwerking van de ouders. De emotie die dankzij mijn portretten bij mijn klanten loskomt is de reden voor mij geweest om mij te specialiseren in portretten schilderen. 

Een portretschilderij is meer dan alleen een afbeelding van je gezicht. Het is tijdloos en blijft jarenlang een betekenisvolle herinnering.

Je ziet iemand die een portret schilderd van een jongen en meisje.

Welke stijlen portretschilderijen heb je allemaal? 

Als je het woord portret in google intypt zie je al een grote verscheidenheid aan portretten. Van nieuwe hedendaagse portretten tot portretten die al eeuwenoud zijn. 

Het verlangen om mensen af te beelden is zo oud als de mensheid zelf. De Renaissance bracht een revolutie teweeg in de portretschilderkunst. Kunstenaars als Leonardo da Vinci en Raphael begonnen de menselijke vorm met ongekende nauwkeurigheid vast te leggen.
Kunstenaars uit de Gouden eeuw zoals Rembrandt en Vermeer schilderden niet alleen de elite, maar ook gewone mensen, waardoor portretten toegankelijker werden. 

 

De belangrijkste stijlen portretschilderijen heb ik hieronder voor je opgesomd: 

1. Realisme: Kenmerken: Gedetailleerd, nauwkeurig, levensecht. Realistische portretschilderijen streven naar een exacte weergave van het onderwerp, inclusief alle subtiele details zoals rimpels, haartjes en texturen. Deze stijl is perfect voor diegenen die streven naar een bijna fotografische gelijkenis.

2. Impressionisme: Kenmerken: Losse penseelstreken, levendige kleuren, nadruk op licht. Het impressionisme legt de nadruk op de emotionele impact van het onderwerp. Met brede penseelstreken en kleurrijke paletten wordt de sfeer vastgelegd in plaats van strikte realisme.

3. Abstract: Kenmerken: Geabstraheerde vormen, expressief kleurgebruik. Abstracte portretschilderijen gaan verder dan de weergave van realistische kenmerken. Kunstenaars gebruiken expressieve kleuren en vormen om de innerlijke wereld van het onderwerp vast te leggen, waardoor ruimte ontstaat voor interpretatie.

4. Kubisme: Kenmerken: Geometrische vormen, meerdere perspectieven. Het kubisme geeft een driedimensionaal onderwerp weer door middel van geometrische vormen en het combineren van verschillende perspectieven. Het resultaat is vaak een abstracte, complexe compositie.

5. Pop Art: Kenmerken: Heldere kleuren, grafische stijl, herhaling van beelden. Pop Art portretschilderijen maken gebruik van elementen uit populaire cultuur, vaak met felle kleuren en herhaling van motieven. Deze stijl is levendig en speels.

6. Hedendaags/Modern: Kenmerken: Diverse technieken, vaak experimenteel. Hedendaagse portretschilderijen omarmen diverse technieken en benaderingen. Kunstenaars in deze stijl experimenteren vaak met materialen en concepten om unieke en innovatieve werken te creëren.

 5 tips als je een portret wilt laten schilderen:

Hand van de kunsternaar die een aantal pesnelen vast houdt.

Hoe kies je een goede portretschilder?

  1. Bekijk het portfolio: Spreekt de stijl je aan? Welke materialen gebruikt de maker en wat heeft jouw voorkeur? 

  2. Ervaring en specialisatie: Heeft de maker ervaring met het schilderen van portretten? Is de maker gespecialliseerd in datgene waar jij naar op zoek bent, zoals kinderportretten of huwelijksportretten?

  3. Reviews: Lees recensies van klanten.  Ervaringen van anderen kunnen waardevol zijn bij het beoordelen van de professionaliteit en het vakmanschap van een schilder.

  4. Budget: Bepaal van te voren wat je uit wilt geven. Sommige kunstenaars kunnen flexibel zijn met hun prijzen, dus het is belangrijk om open te zijn over wat je kunt/wilt besteden. 

  5. Communicatie: Goede communicatie is essentieel. Een goede portretschilder zal openstaan voor jouw ideeën en suggesties. Spreek je verwachtingen uit en volg daarin je gevoel. 

Hopelijk heb ik je met deze tips kunnen helpen bij je zoektocht. Veel succes met het vinden van de perfecte kunstenaar om jouw verhaal op het doek tot leven te brengen en mocht ik iets kunnen betekenen hierin help ik je graag. 

Hoe zou ik mijn eigen schilderstijl omschrijven? 

Ik zou mijn schilderstijl Hedendaags/Modern noemen. Ik omarm de diverse technieken en laat het toeval toe in mijn portretten. Ik houd ervan om te experimenten.  Een van mijn grootste inspiratiebronnen is de Afrikaanse kunstenares Marlene Dumas. 

Voor het maken van een portret maak ik eerst een grove schets, waarbij ik het belangrijk vind dat de verhoudingen in het gezicht kloppen. Vervolgens laat ik het toeval van het materiaal een grote rol spelen tijdens het schilderen. De combinatie inkt met water geeft prachtige organische vormen die terug te zien zijn in elk van mijn portretten. 

Ik kies er bewust voor om het realisme los te laten. Mijn portretten maak ik niet voor een fotografische gelijkenis. Als dit wel is wat je wil zou ik contact opnemen met een goede fotograaf. 
Ik vind het belangrijk dat direct zichtbaar is wie afgebeeld is op het portret en dat de meest opvallende uiterlijke kenmerken terug te zien zijn in het schilderij, maar er moet ook ruimte zijn voor het artistieke aspect. 

 

Zwart wit schilderij van een moeder met kind. Ze kijken vooruit, dus je ziet voornamelijk de achterkant. Dit portret is geschilderd door Laura Boudesteijn.

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met het maken van deze persoonlijke keuze! 

Als je nieuwsgierig bent geworden naar wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Neem een kijkje bij mijn aanbod.

Of volg mij op Facebook of Instagram.